Praktijk is de beste leerschool

Natuursteen selecteren is een vak dat je niet in de schoolbanken leert, maar dat je onder de knie krijgt door ervaring en zelfstudie”, vertelt Hans Bullens.

Duizenden verschillende natuursteensoorten

Hans Bullens, commercieel directeur van Stone Natural Class, is de specialist binnen het bedrijf als het gaat om het selecteren van natuursteen. “De praktijk is de beste leerschool”, zo benadrukt Hans.

Bij het selecteren van steen kijk ik naar de kwaliteit van de steen en de mogelijkheden om deze te verwerken.

Hans Bullens, commercieel directeur bij Stone Natural Class.

“Wereldwijd zijn er duizenden verschillende natuursteensoorten. We kennen maar een fractie van alle verschillende stenen”, legt Hans uit. “Er zijn ontelbaar veel verschillende natuursteensoorten – onder andere marmers, granieten, kwartsieten – die binnen hun eigen soort weer allerlei types hebben, zoals Onyx Bianco, Sodalite of Statuario om maar wat voorbeelden te noemen. Ik maak graag de vergelijking met het kennen en van alle auto’s op de wereld. Je weet misschien wel alle merken te benoemen, maar om elk type en elke uitvoering uit elk jaar te weten, is bijna onmogelijk”.

Natuursteen Werkplaats
Natuurstenen platen in de werkplaats van Stone Natural Class.

Centrale inkoop in Italië

Om de beste natuursteen die de eigenaar of de interieurdesigner voor een superjacht heeft uitgekozen te selecteren, reist Hans vaak naar Italië. In de buurt van Verona en Carrara – met 126 steengroeves in de directe omgeving – zijn van oudsher de grootste handelaren in natuursteen gevestigd. “Het zou wel heel romantisch zijn te denken dat ik voor elke opdrachtgever de wereld over reis om ter plekke in een lokale steengroeve de steen te selecteren. Er zijn zoveel groeves op onze aardbol met allerlei verschillende natuursteensoorten. Daar overal persoonlijk langs gaan is onmogelijk. Hiervoor zijn er gelukkig gespecialiseerde inkopers die wereldwijd natuursteen inkopen om deze naar de groothandels in Italië te verschepen.”

Buitenzijde steengroeve
Buitenzijde van een steengroeve in Italië.
Binnenzijde steengroeve
Binnenzijde van een steengroeve.
Blokken natuursteen
Diverse blokken natuursteen bij een leverancier.
Ruud en Hans controleren natuursteen
Hans Bullens (rechts) en interieurarchitect Ruud van Oosterhout controleren natuursteen.

Verschillende soorten

“In de superjachtenindustrie is het gebruik van exclusieve natuursteen in uiteenlopende varianten een vast gegeven. Designers werken met luxe, in het oog springende steensoorten die je niet dagelijks tegenkomt. Op dit moment zien we veel rode, groenachtige en beige natuursteensoorten; de trend van dit moment. Vaak zijn het kwetsbare soorten die op verschillende manieren toegepast en behandeld moeten worden. Onze vaklieden gaan deze interessante uitdaging met veel plezier aan.”

Omdat het altijd om maatwerk gaat, is bij ons geen dag hetzelfde.

Hans Bullens, commercieel directeur bij Stone Natural Class.

Metamorfose

“Natuursteen komt niet kant-en-klaar uit een groeve. De steen wordt in enorme blokken gedolven. Aan zo’n kolos die uit de steengroeve wordt gehaald, is ook niks glamoureus. De beoordeling van de kwaliteit van zo’n blok is daarom een vak apart. Ik kan hierbij vertrouwen op mijn Italiaanse toeleveranciers waarmee ik al jaren een uitstekende relatie heb. Deze specialisten zorgen er ook voor dat de blokken uiteindelijk tot werkbare formaten en platen worden gezaagd, waarmee wij ons werk kunnen doen.”

Blok Onyx
De buitenzijde van een blok Onyx, een kwetsbare natuursteen.
onyx bubble natuursteen
Een plaat van Onyx voor bewerking.
Backlit wand in Hammam
Onyx in een superjacht Galactica Super Nova | Fotografie © David Churchill

Regisseren van het spel

“Ik selecteer de steen overigens niet in mijn eentje”, gaat Hans verder. “De klant is er ook altijd bij. Dit kan de interieurdesigner zijn, de klantvertegenwoordiger van het superjacht of heel af en toe de booteigenaar zelf. En soms zijn ze er allemaal. Het zijn prestigieuze projecten waar wij aan werken. Tot in de kleinste details moet alles perfect zijn en daar heeft elke aanwezige – van projectleider tot eigenaar – een eigen idee over. Juist dit spel, deze interactie bij de keuze vind ik prachtig. Hier komt mijn mensenkennis en ervaring goed van pas.”

Hans en Ruud met natuursteenleverancier
Hans Bullens (links) en interieurarchitect Ruud van Oosterhout (rechts) bij een leverancier in Italië