Altijd onderweg

Nog maar 23 jaar oud en al alles weten van natuursteen. Dit geldt voor Gunther Schulz, die letterlijk en figuurlijk tussen natuursteen is opgegroeid.

Van generatie op generatie

Vier familiegeneraties werkzaam in de natuursteensector, waarbij Heidie Schulz – Gunther’s moeder – een innovatief pad insloeg met het destijds baanbrekende lichtgewicht natuursteen. “Mijn moeder is helaas tien jaar gelden overleden, maar de naam die ze heeft gemaakt in de wereld van de superjachten is iets waarop ik erg trots ben. Nu ik na de nodige omzwervingen bij Stone Natural Class terecht ben gekomen – het bedrijf waaraan mijn moeder in de laatste jaren van haar leven haar passie, kennis en ervaring heeft overgedragen – maakt het de cirkel rond. Ik voel me als een vis in het water.”
Gunther vertelt: “Mijn moeder was een van de eersten in Nederland die lichtgewicht natuursteen aan de man bracht. Ze had een visie en zag de grote voordelen van natuursteen gecombineerd met aluminium in de superjachtenindustrie. Mocht ze nog geleefd hebben, zou ze nu al vijfentwintig jaar samenwerken met de grote namen in de jachtenbouwindustrie. Bij Stone Natural Class hebben ze haar werk overgenomen.”

Nu ik na de nodige omzwervingen bij Stone Natural Class terecht ben gekomen, maakt het de cirkel rond.

Gunther Schulz, natuursteenbewerker bij Stone Natural Class.

Natuursteen en boten

“Ik heb niet het traditionele pad bewandeld van school, opleiding en werk.”, vervolgt Gunther. “Mijn pad naar volwassenheid is anders verlopen. Hoewel natuursteen en boten altijd een rode draad zijn geweest bij alles wat ik deed. Ik ging altijd al mee op reis wanneer mijn ouders natuursteen gingen selecteren, werkte onder andere in het natuursteenbedrijf van mijn vader. Ook heb ik wat met boten. Ik heb zelfs gevaren tijdens de vele reizen die ik heb gemaakt. Dus ondanks dat ik nog maar 23 jaar ben, heb ik al zes jaar ervaring in deze specifieke branche.”

Directe lijn om mijn moeder te leren kennen

“Stone Natural Class kwam anderhalf jaar geleden weer op mijn pad. Ik stond op het punt om naar Frankrijk te verhuizen, toen Hans Bullens me belde of ik wilde bijspringen op een project. Ik heb ja gezegd. Vanaf het moment dat ik een Stone Natural Class shirt aantrok om aan het werk te gaan, voelde ik dat ik bij het bedrijf van mijn moeder aan het werk was. Voor mij bleek werken bij Stone Natural Class een directe lijn om mijn moeder – die ik op jonge leeftijd ben verloren – te leren kennen. Al na een maand wist ik dat ik wilde blijven. En zo komt het dat ik nu werk aan mijn eigen projecten binnen Stone Natural Class. Overigens altijd op locatie. Je zult mij nooit in de werkplaats vinden. Ik was en ben nog altijd erg op mijn vrijheid gesteld.”

Voor mij bleek werken bij Stone Natural Class een directe lijn om mijn moeder – die ik op jonge leeftijd ben verloren – te leren kennen.

Gunther Schulz, natuursteenbewerker bij Stone Natural Class.

Installeren van natuursteen

“Mijn specialiteit is installeren van natuursteen op locatie. Dit betekent dat ik altijd onderweg ben. Ik denk dat ik over een dik jaar wel op alle denkbare werven heb gewerkt. Zo was ik in oktober nog in Miami en ben ik pas net klaar met een tien weken durende opdracht op een scheepswerf in Makkum. Ik houd van de diversiteit en vind het leuk om op verschillende plekken te werken. En het doet me goed dat iedereen bij het noemen van mijn naam mijn moeder blijkt te kennen. Ze stond bekend als de ‘natuursteenman in de botenwereld’. Fantastisch toch?”